skip to main | skip to sidebar
freszblood

Saturday, 10 May 2008

freszblood kulinarny


sałatka nicejska


łosoś duszony w czerwonym winie

przepis:
łosoś 1 kg
masło 3 łyżki
listki laurowe 3 szt
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
cytryna 1/2 szt
siekany koperek 2 łyżki
sól 1 do smaku
pieprz czarny 1 do smaku

sposób przygotowania:
Sprawioną, umytą i osuszoną rybę pokrój w dzwonka, lekko oprósz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie w płaskim rondlu z grubym dnem stop masło, wrzuć pokruszone liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem włóż porcje łososia, by się dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Pod koniec wlej sok i skórkę otartą z cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, a sos lekko odparuj, przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.

Posted by Picasa
Posted by Zosia Oslislo at 19:06

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)

Bazar Blingu

  • http://bazarblingu.blogspot.com

Blog Archive

  • ►  2010 (1)
    • ►  February (1)
  • ▼  2008 (154)
    • ►  December (13)
    • ►  June (57)
    • ▼  May (26)
      • desperados tv
      • freszblood kulinarny
      • reszersz typograficzny
      • reszersz biżuteryjny
      • personalize your t-shirt
      • * * *
      • znowu Lyon - tym razem zwiedzamy
      • James Joyce Pub - rozwijamy naszą miłość do Guines...
      • Może morze?
      • Carcassone - dzień 3
      • dbamy o autko
      • nasz wyjazd sponsorowała 16 letnia Toyota
      • Tuluźny 3
      • mix tuluźny 2
      • mix tuluźny
      • shadows...
      • Muzeum Sztuki Współczesnej
      • Tuluza - turystyczne szlagiery
      • Too luz
      • Tuluza - dzień drugi
      • piesy
      • Marsylia arabska i Marsylia klasyczna
      • Marsylia - akcent samochodowy
      • Marsylia
      • Aix en Provance
      • Aix en Provance - nasza podróż dzień pierwszy
    • ►  April (23)
    • ►  March (35)

stat4u

statystyka